Ik heb sinds enige tijd een nieuwe telefoon. Mijn abonnement was verlopen en als je dan even belt met de provider, wordt je contract verlengd als en beloning krijg je dan een nieuwe telefoon. Heel handig met internet, zodat je geen mail meer hoeft te missen. Je kan even kijken welke files er zijn en waar de flitsers staan. Wanneer het gaat regenen. Je wordt op de hoogte gehouden door Twitter. En Twittert zo nu en dan zelf nog wat. En oja, je kan er ook nog mee bellen.
Wanneer wordt je telefoon een computer? De vraag lijkt onbelangrijk, maar is voor de belasting toch erg relevant. Een mobiele telefoon is onder de werkkostenregeling belastingvrij als een werknemer deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. Stelt u uw werknemer een computer ter beschikking, dan kan dat alleen onbelast als deze op de werkplek blijft en bovendien voor 90% of meer zakelijk wordt gebruikt (onder de oude regels gelden vergelijkbare voorwaarden).

Wij spreken overigens niet meer van een telefoon, maar van een mobiel communicatiemiddel. Is uw apparaat een mobiel communicatiemiddel, dan is het geen computer en zit u goed. Mobiele communicatiemiddelen zijn in ieder geval de iPhone en de BlackBerry. Wat in ieder geval geen mobiele communicatiemiddelen zijn, zijn navigatieapparatuur, netbooks, mininotebooks en e-readers. Tot zover geen verassingen, want de onduidelijkheid zit natuurlijk bij de tablets. De staatssecretaris heeft nu aangegeven dat als uw apparaat een beeldscherm heeft, waarvan de diagonaal maximaal 7 inch (oftewel ruim 17 cm) is, dit een mobiel communicatiemiddel is. De belastingdienst gaat ervan uit dat bij zo’n formaat scherm u het apparaat niet lang kunt gebruiken of in ieder geval niet als een computer.

Ik moet zeggen, daar zit wat in, want ik krijg kramp in mijn vingers.

Uw belastingadviseur
Jaap Ekkelboom CB
Esteem Accountancy & Belastingadviseurs te Waddinxveen

www.esteem.nl

Advertenties