Ik begeleid veel startende ondernemers. Sommige starten de onderneming vanuit een BV, terwijl anderen als eenmanszaak starten. Vaak worden deze starters door een opdrachtgever gevraagd om een VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie) of krijgen ze bezoek van de belastingdienst voor een starters gesprek. Zowel bij het aanvragen van een VAR als bij het starters bezoek beoordeelt de belastingdienst of er sprake is van een onderneming voor de inkomstenbelasting of niet.

Er wordt dan op een aantal zaken getoetst, zoals de duurzaamheid en de omvang van de verrichte werkzaamheden, de grootte van de bruto-baten, de winstverwachting, het lopen van (ondernemers)risico, de beschikbare tijd, de bekendheid die naar buiten aan de werkzaamheid wordt gegeven en het aantal opdrachtgevers. Vaak wordt ervan uitgegaan, dat als je maar drie of meer opdrachtgevers per jaar hebt, dan ben je ondernemer. Onzin natuurlijk. Het is slechts één van de criteria. Met maar één opdrachtgever kan je net zo goed ondernemer zijn.

Dat is maar weer eens gebleken uit een recente uitspraak van het Hof Den Bosch. Een timmerman was na in dienstbetrekking te hebben gewerkt aan de slag gegaan als zzp-er. De eerste twee jaar heeft deze timmerman hoofdzakelijk één opdrachtgever gehad. Tevens gebruikte hij deels de bestelbus en het gereedschap van deze opdrachtgever. In de jaren erna verwierf de timmerman meerdere opdrachten bij meerdere opdrachtgevers. De belastingdienst was van mening dat deze timmerman in zijn eerste jaar geen ondernemer was. Volgens het Hof was dit niet correct. Het Hof gaf aan dat er ook naar de volgende jaren gekeken moest worden en het oordeelt dat voor rekening van de zzp-er een onderneming wordt gedreven en dat hij rechtstreeks wordt gebonden voor verbintenissen betreffende die onderneming.

De belastingdienst oordeelt vrij snel dat er sprake is van een resultaat uit een werkzaamheid en niet van een onderneming. En dat is lang niet altijd terecht.

Uw belastingadviseur

Jaap Ekkelboom CB

Esteem Accountancy & Belastingadviseurs te Waddinxveen

www.esteem.nl

Advertenties