Studeren is belangrijk, maar ook kostbaar. Zo begon ik drie jaar geleden al een column over de aftrek van studiekosten. Omdat deze vraag vaak terugkomt in mijn praktijk wijdt ik er nog een column aan.

U kunt u uitsluitend studiekosten (scholingsuitgaven) aftrekken van u en uw fiscale partner. En dan nog alleen als er geen studiefinanciering tegenover staat. Dat betekent dat u in uw aangifte niet de studiekosten van uw kinderen kunt aftrekken. En daar gaat het nu juist vaak om. Pa en ma betalen de studie van hun kinderen. Dat kost veel geld. Kunnen we daar nog wat mee in de aangifte?

In mijn vorige column gaf ik al aan dat u uw kinderen beter financieel kunt ondersteunen en dat ze zelf de studiekosten betalen. Onder voorwaarden komen de kinderen dan wel zelf voor aftrek in aanmerking.

Heeft u nu een eigen praktijk of onderneming, dan kunt u nog een stapje verder gaan. Laat de kinderen werken voor de kost. Geef de kinderen een baantje in uw eigen onderneming. Denk aan werkzaamheden als schoonmaken of administratief werk. Houd het wel zakelijk. Het voordeel voor u is dat de loonkosten wel aftrekbaar zijn. En met deze verdiensten kunnen de kinderen de studie zelf betalen.

Voor uw kind zijn dit weliswaar inkomsten waar in principe belasting over afgedragen moet worden, maar door de algemene heffingskorting en de arbeidskorting zal de belasting in de praktijk nihil zijn bij dergelijke lage inkomens. De studiefinanciering komt ook niet in gevaar als de bijverdiengrens (€13.215,83 euro per kalenderjaar (cijfers 2011)) maar niet wordt overschreden.

Ik eindig mijn column op dezelfde manier als ik hem begonnen ben, namelijk met een herhaling uit mijn vorige column.

Conclusie: even aan de studie voor u de studie van uw kind betaalt.

Uw belastingadviseur

Jaap Ekkelboom CB

Esteem Accountancy & Belastingadviseurs te Waddinxveen

www.esteem.nl

Advertenties